Има една мисъл, която ме кара да скачам от леглото сутрин, без значение колко рано е. Мисълта е:

If you SNOOZE, you LOSE!

Буквално! На английски език! Тази сутрин, отново, което ме накара да напиша и тази статия.

Замислих се за начините да се самомотивираш. “Ако станеш сега, ще сбъднеш по-бързо мечтите си.” Прекалено ми е абстрактно. Няма конкретика. “Ако станеш сега, ще .. какво?” По-добре да си поспя. Не виждам как ранното ставане ще ми помогне по какъвто и да е начин.

Истината е, че едно ранно ставане няма да промени нищо. Обаче само за една година това са 360 * 3 часа = 1000+ часа за писане на статии, подготвяне на епизоди, медитация, четене на книги. 1000+ часа годишно време за мен. Без телефони, Messenger, Facebook & Instagram.

за-хазарта

Хазартът е перфектният пример за начина, по който нашите глави мислят на едно много по-примитовно ниво. Сигурно знаеш какви са правилата на покера. Събира се ВХОД, в който всеки участва спрямо договорените условия. Когато ВХОДЪТ се събере в центъра на масата, на когото принадлежи той, според теб? Според твоя мозък – това са си твоите пари. Обаче истината е, че тези чипове вече не принадлежат на никого. Точно в това е “магията”. Ние си мислим, че са наши, което е и целта на играта – да се борим, за да си ги върнем, защото може да ги загубим.

“Да не загубиш нещо твое е много по-мотивиращо от това да спечелиш нещо, което нямаш идея как изглежда.”
~ Г.

Понякога е невъзможно да си тръгнеш, да спреш, защото там, пред теб са “твоите” пари. Бившите ти пари. И това прави загубата още по-голяма, и това превръща хазарта в “наркотик”.

Ако искаш да предизвикаш себе си да направиш нещо, което ти е трудно, потърси загубата и я облечи в думи. Хвани се на бас с най-добрия си приятел, че ще му дадеш 100 лв, ако не свалиш 10 кг за три месеца и всяка сутрин, когато ти е трудно да станеш за тренировка или за бягане, си напомняй следното: “Искаш ли да загубиш 100 лв?” Загубата трябва да е реална. 10 лв няма да сработят. Спрямо възможностите ти можеш да прецениш каква да е сумата. Изследвай себе си и провери дали и как това работи за теб. При мен работи безотказно: IF I SNOOZE, I LOSE!
телефонна-аларма

Ти решаваш!

Ако искаш да ми зададеш въпрос, моля, коментирай под статията.

Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *