Преди да започна да чета „Obstacle is the way“ („Дарът на трудностите“) нямах особена идея за това какво представлява стоицизмът. Един от основните ми източници беше Тим Ферис, който регулярно подмята интересни концепции в книгите, участията и подкаста си. Дори и сега, докато пиша статията успях да намеря огромен списък с ресурси на сайта на Тим, свръзани със стоицизма:

Книгата, с която продължих беше „Към себе си“ („Meditations“) на Марк Аврелий, тъй като именно тя е посочвана като една от най-добрите книги на темата.

Имайки предвид разликата във времето, четях и попивах.

“The happiness of your life depends upon the quality of your thoughts.”
~ Marcus Aurelius

Ето този цитат ми направи много силно впечатление, а когато това се случи, отделям време, за да си разсъждавам по темата. Моето щастие зависи от качеството на моите мисли. Хмм… Как така? Какво са моите мисли? Освен, че са неизречените ми думи, моите мисли за моят вътрешен диалог. Какво да направя? Защо да го направя? Как да го направя? Имам ли нужда от нещо – знание, ресурс? От кого да го взема? И много по-важните въпроси: Защо се случи това? Мога ли да го променя? Какво научих от това, което се случи? Как да не го допускам да се случи отново?

Ще съм много щастлив, ако си отделиш време и прочетеш тази книга. За последно Ники Илиев я препоръча в лекцията си за изграждане на личен бранд на Кариерния Кошер преди 3 дни, но тъй като в последните дни тя се връща към мен, реших че би било полезно да напиша от къде идва книгата, посланията и философията зад тях.

П.П. Нали не си забравил за -10% от цените на всички книги, които не са намалени през онлайн магазина на Ozone.bg?


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *