Ако четеш и слушаш Свръхчовекът отдавна знаеш, че темата с връзките ми е истински любима. Имам вътрешното усещане, че повечето от нещата, които съм научил за живота са дошли именно от взаимоотношенията ми с противоположния пол. Именно за това решавам да ти натрапя мнението си още веднъж. Подчертавам, че това е моето мнение, гледна точка и се базира само на личния ми опит.

Търсиш на грешното място!

Според мен това е първата съществена грешка по пътя към намирането на партньор, с който искаш да има повече от виждане за кафе, кино и секс. Процесът винаги започва от теб, от твоето мислене, от твоите вярвания, от твоята глава. Проблемът е в главата. Главата, която е пълнена с чужди “истини”, с грешни и пречещи вярвания, с ограничения. Проблемът не е в това, че “читавите мъже/жени” се намират рядко. Или че “мъжете/жените са станали материалисти”. Проблемът е, че вярваш на тези “истини”.

Уф, абе, кажи как да си намеря гадже!

Надявам се, че осъзнаваш колко важно е да осъзнаеш, че имаш проблем. Няма как да продъжиш напред, ако това не е така. Защо? Защото според теб ти разбираш и знаеш всичко. Потърси Парадокса на Сократ – “Знам, че нищо не знам!”. Та, нека приемем, че ще работиш осъзнато с ограниченията в главата ти.
Та, нека преминем към нещо малко по-интересно: Знаеш ли какво обичаш? Какво те прави щастлив/а? Това е следващата стъпка, без която не можеш да продължиш напред. Ако не знаеш кой/коя си, как очакваш да “продадеш” себе си на някого? Ако не знаеш какво обичаш да правиш, как искаш да живееш, какво желаеш да имаш в живота си, как мислиш, че ще ги намериш – та ти не знаеш какво търсиш?

– Кой път да поема от тук? – попита Алиса.
– Зависи къде искаш да стигнеш – отговори Усмихващият се котарак.
– Няма значение – отвърна Алиса.
– Тогава няма значение и кой път ще поемеш – усмихна се загадъчно Котаракът.
– …стига да стигна някъде – допълни Алиса.
– О, това със сигурност ще се случи, каза Котаракът, стига да вървиш достатъчно дълго.

Просто си отдели време да опознаеш себе си

Прегледай мислено последните ти връзки, анализирай кои са нещата, които са ти харесвали и които искаш да имаш в живота си в бъдеще и кои – за нищи на Света. Ако има как, събери обратна връзка от партньорите (с които още поддържаш някакви прилични взаимоотношения) и от приятелите си, които са те виждали във връзка. Не е нужно да приемеш на 100% външното мнение, но ако “хванеш” повтарящи се мнения, задълбай. Разгледай връзките, които са пред теб – на твоите приятели/приятелки и кои личностни качества и поведения на техните партньори ти харесват и кои – ни най-малко! Не си пожелавай чуждо гадже, така че не свързвай качествата и поведенията с лица. Просто ги определи за себе си.

Пример:

Много ми допада, че гаджето на най-добрата ми приятелка редовно намира начин да я изненада с нещо дребничко – картичка, цветенце, малко подаръче; Жената на най-добрия ми приятел е страхотен събеседник на тема книги (психология, маркетинг, бизнес).
Анти-пример: Не ми харесва, че моят приятел говори подигравателно с гаджето си, когато тя не разбра какво е засада след първото му обяснение; Моите състуденти, които са гаджета от години никога не са се дъжали за ръка. Ако ги видиш на улицата ще решиш, че не са заедно, а аз наистина обичам и ценя близостта.
Да, нужна е някаква толерантност и гъвкавост, но има някои неща, които не трябва (тук изопозвам трябва целенасочено) да се толерират:
Гняв – на първо място. Гневът ВИНАГИ води до агресия – вербална или физическа. И двата случая са предпоставки за бъдещи проблеми.
Липса на възпитание. Някои неща са непоправими. Не ставай спасител. Ако човек не осъзнава, че има проблем, то той не иска да го реши. Сигурно има и други, но не се сещам за повече в момента.

Супер важно е да си дадеш сметка кой си ти и какво искаш от живота и бъдещето си. Дори и да искаш да обикаляш Света и да не пускаш “корени” никъде, ако намериш човек, който не иска същото, няма как да го принудиш. Бъди наясно с най-важното – Какво искаш!

Разбрах какво искам! А сега на къде?

Приемаме, че си помислил над нещата от по-горе. Открил си важните неща. Вероятно в тях има неща от типа: искам да се погрижа за здравето и тялото си, защото партньора, който търся ще бъде човек, който също държи да бъде здрав и се грижи за себе си. Или пък – искам да открия работя, която ми дава усещане за принос и при която, когато дойде петък съжалявам, че два дни няма да работя, а не вдигам купон и не отпрашвам къ Студентски град, за да се напия и да забравя, че правя нещо, което изобщо не ме кефи.
Първото ти действие е да си съставиш план: как мога да променя ситуацията, в която се намирам? Ако искаш да си намериш по-удовлетворяваща работа, помисли как можеш да си увеличиш квалификацията – дали с още един чужд език или с други умения – меки или технически. Просто поработи над себе си.
Второто ти действие е да се придържаш към плана, да развиеш постоянство и да се радваш на малките победи. Малките победи дават усещането за прогрес не само умствено, но и емоционално.

Развитието винаги ти носи усмивка на лицето, защото знаеш за кого го правиш – за себе си.

И до кога така?

Срещал ли си хора, които започват да ходят на фитнес докато нямат гаджета и като си намерят половинки – отебават залата? Познавам не един или двама от този тип. Защо се случва така? Защото не го правят за себе си – правят го за някого другиго. И тук се връщаме в началото – прави нещата, които обичаш – танцувай, ако обожаваш музиката и емоциите, които създава, рисувай, ако цениш миговете на самота и аромата на хартията и боите, пиши, ако усещаш прилив на енергия, когато хванеш химикалката и погледнеш празния лист. Всяка грижа за теб ще се отплати, защото в даден момент ще се появи човек, който прави същото за себе си и в този момент ще разбереш, че връзките не се създават от две половинки, а от две цели “топчета”, които се движат в една посока, защото са избрали да споделят щастието на цялостта си една на друга. Всяка друга опция е паразитно съжителство. Жертва за единия. Компромис със щастието на двамата.

Бъди щастлив със себе си. Другото ще се случи, някакси от само себе си, защото твоята положителна енергия – щастие и изобилие ще привлече твоя човек. Този, с който ще бъдете щастливи заедно, защото и двамата сте щастливи по отделно! И това чувство е магическо! <3

Ден #95 – Check! Пропуснати статии – Ден #64 и Ден #89!

Последните 3 статии:

Ден 92 – Няколко часа за някой специален
Ден 93 – Най-важното действие
Ден 94 – Каква е твоята мотивация?

Вземи си идея! Адаптирай я! Действай!


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *