Има едно нещо, което със сигурност ме заземява и това е природата. Нейното величествено присъствие. Нейното несъвършено съвършенство. Нейната магическа четка. Някъде преди десетки епизоди бях споменал за едно прозрение, което получих, в любимата ми пещера „Ухловица“, за преходността на нас, хората, спрямо една „съвършена дупка“ на няколко милиона години. Някак именно в този ред на мисли, прибирайки се от тези вълшебни кътчета на България (за които говоря малко по-долу), попаднах на филма за Стивън Хокинг, където неговият образ ми припомни един истински заземяващ цитат:

“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.” ~Stephen Hawking

Крушунските водопади

krishunskite vodopadi-pruskaloto

Има места в България, които са ме карали да се чувствам в декор от филм. Крушунските водопади са именно такова място. Сякаш са създадени в приказка. Водата идва от варовитите недра на Деветашкото плато и се спуска по мъхестите етажи и сред много, много зеленина. Усетих мястото много сходно със Pena Palace в Синтра, Португалия. Зелено, зареждащо, тихо. Може би, последното е заради факта, че бързахме да разгледаме преди да се е напълнило с компании, семейства и деца. Но това си е нещо наше. Обичаме тишината.

devetashkata peshtera

Бил съм в Проходна и спрямо снимките, които бях гледал на Деветашката пещера, на пръв поглед изглеждаше, че е доста сходна. Минавайки по моста пред пещерата и виждайки таблета, че е създаден от екипа на Непобедимите 2, много се зарадвах.

“No one has ever become poor by giving.” ~Anne Frank

На влизане в пещерата има няколко информационни табели.

 

Две неща се откроиха: 1) На три табели пише различни неща за общия брой прилепи, които живеят в пещерата. Какъв е смисълът табелите да си противоречат? Какъв е смисълът да има 3 различни табели с една и съща информация? 2) В периода 1952-1990 пещерата е използвана като .. ВНИМАНИЕ! .. склад за горива.

Във връзка с цитата на Хокинг искам да задам един риторичен въпрос: “Колко на сериозно си се взел, другарю, за да криеш петрол в едно от трите най-големи убежища на прилепи в Европа?”

Пещерата е впечатляваща. Огромна. Жива. Но не успях да усетя енергията й, заради ужасния филм, в който бях попаднал в главата си. Въпреки това си заслужава да се посети и вярвам, че може да бъде възстановена във вид, в който да гарантира съжителството на нейните обитатели и любознателните й посетители. Ще чакам този ден с нетърпение.

Вземи свръхчовешка идея! Адаптирай я към себе си! Действай!

Ден #33 – Check!

Ако искаш да ми зададеш въпрос, моля, коментирай под статията.

Последните 3 статии:

Ден #30 – Какво да направя, ако попадна пак в старите си навици и привички?
Ден #31 – Как регулярната практика ме прави по-добър?
Ден #32 – Когато работата ти е да не работиш


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *