Първата книга, която Неда ми даде да прочета след като се запознахме беше Сияние на Стивън Кинг.

Първата, която ми подари беше – 7-те навика на високоефективните хора на Стивън Кови

Беше септември 2015г. точно преди една моя командировка за 3 седмици в Германия – 1 във Франкфурт и 2 – в Хамбург. Тогава само бях чувал за тази книга. А и самият аз не четях достатъчно. Ако трябва да съм честен, почти не четях.

Започнах да чета, когато се върнах в България, но някакси не ми вървеше – книгата е доста дълбока и не се чете като роман. Въпреки това в нея виждах много ценни неща. Дори и до 60-та страница, на която се отказах и оставих 7-те навика да изчакат удобен момент.
Това се случи в първото ни ходене до о. Тасос през юли 2016г, където буквално “изядох” книгата за няколко дни. Идеята за Свръхчовека вече я имаше в главата ми, но просто не знаех върху какво да я “построя”. Е, прочитайки 4-тото правило (Мисли “Печеля – Печелиш”) установих, че това е перфектната основа върху която моят проект ще стъпи.

Личен архив - о. Тасос - 7/2016

Ето ги и пълните 7 навика, както са илюстрирани в книгата:

7те навика на високоефективните хора

 1. Бъди проактивен.
 2. В началото имай предвид края.
 3. Сложи първите неща първи.
 4. Мисли “Печеля-Печелиш”.
 5. Стреми се първо да разбереш, а после да бъдеш разбран.
 6. Синергия.
 7. Наточи секирата/триона.

 

 1. Всъщност, минавайки по списъка сега се замислям, че осъзнато или не, аз следвам тези правила почти във всичко, което правя.
  Винаги съм проактивен. В каквото и да правя, което е важно за мен.
 2. Това Правило още не съм го научил. Имам някакви наченъци на идеи за резултати преди да има действия и стратегия, но доста повърхностно. Писането на статии, например, е именно в контекста на Правило №2. По-нататък във времето ще разбереш какво имам предвид.
 3. Приоритизирането и поставянето на граници са точно тук. На първо място ми е здравето, след това е връзката ми с Неда, след това са Свръхчовекът и Live to Lift и така.
 4. Основният ми проблем в това правило е, че понякога пренебрегвам себе си. Обаче посещенията при терапевта и опита в последните няколко месеца, вкл. #BJJ доста помогнаха по темата.
 5. Това Правило променя животи. Изгражда качествени връзки и отношения. “Защо това е важно за теб?” е ФУНДАМЕНТАЛЕН въпрос. Не го забравяй!
 6. Синергията сякаш си я нося. Усещам я.
 7. Целият курс по НЛП, както и SoftUni Digital са именно “Sharpening the saw”. Където и да се намираме, каквото и да правим, има десетки умения, които ще ни направят в пъти по-добри, колкото и да сме добри в момента.

Богатството на тази книга е, че всеки един от тези принципи е разказан като история в определен контекст, така че прочитайки тази статия, ако в главата ти се прокрадне мисълта “Аз това го знам. Защо да я чета?” подходи критично. Знам ли го наистина? А правя ли го? А разбирам ли го? 😉

Та, ако това не е запалило интереса ти към книгата-учебник, напомням, че в секцията с бонуси на този сайт, ще намерите промокод, с който ще можете да си я купите от Ozone.bg с безплатна доставка и 10% отстъпка: 7-те навика на високоефективните хора – Стивън Кови. Приятно четене и ще се радвам да споделите обратна връзка с прочетеното и приложеното!

Ден #111 – Check! Пропуснати статии – Ден #64 и Ден #89!

Последните 3 статии:

Ден 108 – Здравословността е относителна!
Ден 109 – Щастлив или Прав?
Ден 110 – Идентичност и ценности – пътят към промяната

 

Вземи си идея! Адаптирай я! Действай!


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Коментари (2)
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *