Има неща, които не можеш да дадеш на другите. Отговори. Можеш да им дадеш само въпроси. Можеш да им разказваш истории. Можеш да ги подкрепиш и подадеш ръка, когато я поискат. Но не можеш да живееш вместо тях. Не можеш да ги лишиш от грешките, които очертават техния собствен път. Това са уроците, от които те се нуждаят.

Едни от най-тежките уроци и болезнени шамари идват от нашето собствено здраве, но са приложими и за абсолютно всичко останало. Всяка тъпотия, която сътворим рано или късно ни застига с последствие. “Ех, ако можех да върна времето назад.” Пълним куфар със съжаления от типа: “Съжалявам, че не се погрижих за себе си…”, “Съжалявам, че не потърсих помощ по-рано.”, “Съжалявам, че не казах на човека, който обичам, какво изпитвам към него.”, “Съжалявам, че не опитах да развия идеята си.”, “Съжалявам, че не помогнах на този човек в нужда.”

И аз, като Пешо (#ЕПИЗОД136), не искам да съжалявам, когато ми дойде времето. За целта правя следното – когато видя слон в стаята, аз казвам – В СТАЯТА ИМА СЛОН!

слон в разхвърлян офис

Единственият начин да решиш проблема е, когато кажеш (първо на себе си): “ДА, ИМАМ ПРОБЛЕМ!”

Нека ти кажа какви са начините да НЕ решиш проблема:

  • Отбягваш темата;
  • Премълчаваш я;
  • Игнорираш я;
  • Изместваш я към нещо друго;
  • Съпротивляваш й се;
  • Изпитваш неудобство!

Единственото нещо, за което ще съжаляваш, когато кажеш “Имам проблем!” е, че не си го направил по-рано. Че не си потърсил помощ по-рано. Че не си свалил огромното бреме на притеснението и стреса от раменете си по-рано. Докато чакаш и мълчиш слонът не става по-малък и не изчезва. Той расте. Става все по-тежък, все по-голям, все по-труден за скриване. Не си го причинявай. Погрижи се за себе си. Признай на себе си, каквото имаш за признаване. Прати слона да живее там, където му е мястото. Далеч от теб, сред другите слонове.

Ден #43 – Check!

Ако искаш да ми зададеш въпрос, моля, коментирай под статията.

Последните 3 статии:

Ден #40 – Защо спрях да псувам докато шофирам?
Ден #41 – Вашите въпроси /Част 2/
Ден #42 – За хубавите неща

Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *