Още от дете …

Винаги съм обичал да уча, да си пиша домашните или да извършвам друга мисловна дейност, слушайки музика. Яко е. Помага ми да се концентрирам върху прилежащата задача. Покрай подкастите и аудио-книгите, желанието ми да слушам музика не изчезна. Единственият музикален подкаст в телефона ми е Above & Beyond – Group Therapy именно поради тази причина. От време на време имам нужда да чуя някаква музика, за да си освободя съзнанието от мислите.

Музиката е магия!

Докато преписвах теми по литература в 7 клас забелязах нещо много интересно – определен тип музика по-скоро ме напрягаше отколкото да ми помага. Металика буквално ми предизвикваше главоболие докато Guano Apes и Limp Bizkit (Ех, какви времена…) си бяха идеални. Всъщност, Chocolate Starfish And The Hotdog Flavoured Water най-преслушваният албум в живота ми. Знам всичките песни наизуст. Та, още от дете съм много внимателен за музикалния фон докато върша нещо.

Докато работех в Луфтханза като оперативна смяна и имах по-скоро Customer Service роля – отговаряне на имейли, записване и проследяване на пратки и т.н., слушах предимно Limp Bizkit, Guano Apes, 2Cellos, Linkin Park, Disturbed, Slipknot. Тази музика сякаш събужда звяра в мен. Вдига ми адреналина. Със сигурност, обаче същата тази музика, ми пречи да мисля. Няма как да седна да пиша статии или да мисля нещо по подкаста или Онлайн Предизвикателството на Live to Lift на нея.

Музиката за мислене и писане я открих в Хамбург. Ludovico Einaudi. Вчера, докато дописвах разни неща за КЛЮЧ, открих и Kygo. Съвременната класическа музика е перфектният музикален фон за писане по всяко време на деня, защото не ми пречи да мисля.

Информацията при различните хора “пристига” по различен начин

НЛП ми даде един ценен урок – хората са разделени на няколко личностни типа:

  • Визуални
  • Аудиални
  • Кинестетични
  • Аудио-Дигитални

Визуалните хора са тези, които в картини и снимки и ръкомахат доста, опитвайки се да ти обрисуват мислите си с думи и жестове. За тях е важно да ги гледаме докато ни говорят. Контактът с очите е фундаментален, за да са спокойни, че ги слушаме и че имат нашето внимание. Естествено, имат фотографска памет. Думите, които използват включват глаголите, свързани със зрението: виждам, гледам, изглежда и др. Много по-лесно поемат информация, гледайки, обаче почти не могат да запомнят вербални инструкции. Говорят бързо.

Кинестетичните хора са тези, които обичат да докосват. Сещаш ли се за някого, който ти е казал, че обича да чете физически книги заради мириса на мастило и „Не е ли да я държиш в ръцете си и да разгръщаш страниците …“ Тези хора търсят физически контакт – потупват те по рамото, прегръщат те, търсят близост. Обикновено описват мислите си с усещания и емоции. Прекарват ръката си по коженото кресло, за да усетят текстурата. Движат се и говорят сравнително бавно. Използват следните изрази: „Не усещам това да е правилно“; „Това е голяма бъркотия“; „Владея ситуацията“;

Аудиалните, като мен, са хората, които поемат информация основно през слуха си. Могат изобщо да не те гледат, а да гледат в една точка, за да фокусират вниманието си в това да чуят и осмислят по-добре. В следствие на което, изглежда сякаш не те слушат изобщо. Движенията на ръцете им са много по-обрани. Използват гласа си като инструмент за подчертаване на важността на думите и посланията. Понякога си говорят сами, защото имат нужда да чуят това, което мислят. Разсейват се от шумове. Глаголите, които използват са свързани със слушането: звучи ми, слушай, внимавай.

Аудио-дигиталните са много премерени хора. Идеални за счетоводители и финансисти. Свръх логични и рационални. Дистанцирани са от чувствата си. Използват следните изрази: „Има смисъл“; „Логично е“; „Ще го обмисля“.

Е?

Супер яко е да знаеш какъв е човекът срещу теб, за да му подадеш информацията по удобен за него начин, така че да се разбереш по-лесно. Огледай се в хората, с които общуваш и ще забележиш нещата, които описах по-горе. Обръщам внимание на факта, че както и при техниките за влияние, това може да бъде използвано с нечисти помисли и изцяло зависи от това какъв морал и ценности имаш.

Това, което исках да кажа, a изобщо нямам идея дали успявам, е, че не всичките ни приятели ще започнат да слушат подкасти и аудио-книги, именно поради гореизложените факти. Те просто не възприемат информацията така. Да, възможно е дадени хора да комбинират повече от 2 личностните типа.

Важно допълнение!

Още по-яко е да знаеш какъв личностен тип си ти самият. Това е много по-важно дори от това да виждаш личностните типове на другите. Утре, ако не забравя, ще пиша за една много яка книжка по темата – Peter F. Drucker – Managing Oneself.

За финал

Именно, защото съм главно аудиален, никога няма да ме видиш да ръчкам данни в ексел и да слушам аудио-книги. Това е като да шофираш и да се храниш с нож и вилица, едновременно. Можеш да се храниш с нещо, което държиш с едната си ръка – кроасан, протеинов бар, геврек. Обаче координацията между действията ти, която включва повече от това, ще бъде изключително трудна. Ако губиш концентрацията си докато работеш, слушайки музика, смени музиката. Намери си нещо с по-бавно темпо и без текст. Инструменталче, например. Ето ги моите плейлисти с точно такава музика:

 

“Music is the strongest form of magic.” ~Marilyn Manson

Вземи свръхчовешка идея! Адаптирай я към себе си!

Действай!

Ден #17 – Check!

Последните 3 статии:

Ден #14 – Гневът – най-лошият съветник в спора
Ден #15 – Вината – слонът в стаята
Ден #16 – Вината –  слонът в стаята (Част 2)


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *