Седя си днес, цял ден вкъщи и се подготвям за една презентация, която имам да правя утре. Темата е хранене. Здравословно при това. И си мисля …
Истината е, че “здравословността” е контекстуална. Т.е. магическа формула, хапче и рецепта няма. Има някакви насоки и с повече самонаблюдение, нещата се получават.

Здравословността, също така, се определя от целите

Моята цел, например, е да имам максимално много сила и мобилност на 85.5 кг, защото искам да участвам в #BJJ състезание наесен. Също така, искам да си сваля подкожните мазнини до към 11-12% преди зимата. Ключов момент е този, че работя от вкъщи, че нямам малко дете/деца и си лягам преди 23:00 в 95% от случаите и че стресът ми граничи с 0 (нула). Бонус е и фактът, че имам някаква идея какво съм правил преди, което е работило за мен, както и знанията и опита на колегите ми в Live to Lift, които са толкова широкоспектърни, че мога да попитам за абсолютно всичко и да получа качествен и емпирично проверен отговор.

Та, предвид моя контекст, бих могъл да изпълнявам изключително стриктен хранителен и тренировъчен режим, ако искам.
Здравословността при някой друг, който работи от 9 до 6 и зависи от храната в заведенията около офиса, както и от “полезните” навици на колегите си, които бръмчат с бири, бонбони, шоколади и десерти в непосредствена близост. Както с Лазар сме казали десетки пъти – волята държи до време. На “мускули” можеш да изкараш, обаче това е допълнителен стрес върху нервната ти система. Мозъкът ти иска тази храна. Тялото ти, обаче няма никаква нужда от нея. Диференциацията на тези неща, лично на мен ми помогна да постигна моята промяна. Не всеки е способен да си задава въпроси, когато му изпаднат еклери от Вила Росиче, например. Или пък френска селска торта. Или пък любимата му бира. Проблемът ВИНАГИ идва от дозата. Тя прави отровата.

Този същият човек може да не се наспива. Познавам човек с малко дете, с който тренираме в залата и той очевидно е изнервен от факта, че не спи достатъчно. И това е съвсем нормално. Можем да добавим към това и 8 часа в офиса, както и 30-40 минути в софийския трафик. Картинката става доста тегава. На такъв човек не може да му се добавя още стрес. Периодът ще мине. Нещата ще се нормализират. Обаче е по-умно да се изчака със строгите режими. По-умно е, защото винаги, всичко трябва да се прави в контекста на здравето, а не на всяка цена. Не забравяй:

И това ще мине!

Ден #108 – Check! Пропуснати статии – Ден #64 и Ден #89!

Последните 3 статии:

Ден 105 – Какво би правил, ако знаеш, че някой те гледа?
Ден 106 – Автономни, а не паразити
Ден 107 – Как да пишем по-добре според Иво Иванов?

 

Вземи си идея! Адаптирай я! Действай!


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *